Jubilæumsportræt af John Albertsen: “Det er altid en tilfredsstillelse at se, at når man lægger en plan, at man er i stand til at føre den ud i livet”

På godset Hørbygaard i Holbæk ligger AL Engineering med John Albertsen som er stifter af virksomheden. Her har de ligget i 8 år – men faktisk er det i år 20 år siden, at virksomheden blev stiftet. Egentlig var det meningen, at AL Engineering skulle tage imod småopgaver som John selv kunne udføre, men kunderne kom hurtigt tilbage med flere opgaver, og AL Engineering fik derfor hurtigt vokseværk.  

I branchen kan man sjældent tale om AL Engineering uden ved samme lejlighed at nævne stifteren John Albertsen som siden år 2000 har stået i spidsen for virksomheden indtil han for et år siden ansatte en direktør til at stå for driften. Her fortæller han om sin rejse. 

Den stille men stormende begyndelse 

I 1998 arbejdede John i Mork Proces A/S, hvor han var ansvarlig for udvikling og fremstilling af udstyr til den farmaceutiske industri. Lidt tilfældigt begyndte han at tage de første spæde skridt hen imod, hvad der senere skulle blive til AL Engineering.  

 “Det startede sådan set i 98, hvor jeg om aftenen og om natten og i weekenderne designede udstyr til rensningsanlæg. Det var min daværende svoger som havde et firma, og som havde ideen til det her udstyr. Han sad og tegnede det op på et stykke papir og så sad jeg bagefter og lavede 3D-design af udstyret, og fik det modnet til produktion. Det lavede jeg så i et par år ved siden af mit faste arbejde. I august 2000 valgte jeg så at stoppe på mit faste arbejde og gøre AL Engineering til min fuldtidsbeskæftigelse”.  

Planen for John var klar: Han skulle være selvstændig og dermed herre i eget hus. “Det skulle ikke være noget stort. Det skulle være en mindre virksomhed hvor medarbejderne havde det godt og hvor kunden og de gode løsninger er i centrum. Vi skulle selvfølgelig også tjene penge, men det var vigtigere at vi leverede gode løsninger”. 

Visionen var stjerneklar og John fortæller, at alle hans kræfter lå i at få produceret et kvalitetsprodukt for kunderne og derfor lagde han heller ikke meget i navnet. “Jeg havde 5 minutter til at finde på navnet, og så tænkte jeg at AL var mine initialer fra mit første arbejde og engineering var noget med konstruktion, og så blev det det”.  

Vokseværk i medarbejderstaben og i ordrebogen

Efter blot nogle måneder kom der så mange ordre, at han ansatte sin første medarbejder til at komme i mål med alle henvendelserne. “Så fortsatte vi med udviklingen af special lavet udstyr og lavede forskellige størrelser og variationer af dem. Der kom store projekter hvor bl.a. al udstyr blev sat sammen til et stort anlæg, og det sad vi og designede. Det var egentlig meningen at det bare skulle være sådan nogle småopgaver og lige pludselig voksede det til at være projekter til 20-30 mio. som vi var en del af”. 

Imens John Albertsens medarbejdere sad og designede udstyr og anlæg, begyndte John selv at udbygge AL Engineerings produktområde til også at gælde pharmaceutisk udstyr og anlæg. Og det var i disse år, at AL Engineering ændrede kerneydelsen fra at designe udstyr til rensningsanlæg, til at validere og dokumentere anlæg, udstyr og ikke mindst processer i den pharmaceutiske industri 

Det viste sig at være en god satsning – ordrerne kom mere eller mindre af sig selv. “De første mange år gik stille og roligt. Vi havde nærmest ikke engang nogen hjemmeside og en telefon ville jeg nærmest ikke engang investere i. Når vi var ude, fik vi nye opgaver med hjem inden vi var færdige med den første og det var ikke nødvendigt at gøre noget yderligere for at gøre opmærksom på os selv”.   

Den dag i dag beskæftiger AL Engineering 15-20 medarbejdere, og har i alle 20 år haft rigeligt at se til. En af de væsentligste grunde til den store succes er, at de leverer en grundighed og en omhyggelighed som er højt prioriteret i den pharmaceutiske industri. Det betyder, at en virksomhed inden for dette segment lever op til de myndighedskrav, som er afgørende for, om man kan blive godkendt til produktion af livsvigtig medicin.   

Når John Albertsen kigger tilbage på sine næsten 20 år i spidsen for AL Engineering, er han ikke i tvivl om hvilken bedrift han er mest stolt af. “Jeg tænker egentlig, at den største bedrift er at vi har fået lavet rammeaftaler som foretrukken leverandør med flere af Danmarks største Life Science virksomheder. Selvom vi er en lille rådgiver, så lykkedes det os faktisk også at få en strategisk samarbejdsaftale med en af Danmarks største farmaceutiske virksomheder. Og selvom, at man på et tidspunkt skar drastisk ned i antallet af leverandører, så var vi stadigvæk blandt de udvalgte. Det må være den største bedrift”.  

Det, at være en iværksætter 

Det kræver både mod, manglende søvn og viljen til at arbejde i døgndrift, at blive iværksætter. Med Johns historik, er man ikke i tvivl om, at han er lavet af det rette stof. Dog anser han ikke sig selv som værende en typisk ”Ole Opfinder” med et værksted, hvor der er gang i alle mulige projekter. “Jeg er ikke typen der kaster mange bolde op i luften. Der er jeg nok bare mere typen der lige sikrer mig, at de kan holde vand. Så de bolde jeg kaster op i luften, også bliver deroppe. Jeg forsøger at aflæse tendenser i markedet, og struktureret søsætte nye initiativer som kan understøtte forretningen og jeg er ikke bange for at gribe chancen hvis den byder sig. Nogle initiativer er lykkedes, andre ikke. Men jeg er ikke sådan en iværksætter der har sat mange projekter i søen udenfor AL EngineeringJeg har jo kun lavet det her. Og for at jeg kunne lave det her, har jeg valgt at blive iværksætter”.  

Han har dog et godt råd til andre som ønsker at prøve kræfter med livet som iværksætter: “Gør det. Hvis du brænder for det, så gør det. Søg noget sparring. Få tilknyttet et netværk. Gå til det lokale erhvervsråd som tilbyder assistance til iværksættere. De har som oftest et miljø hvor man kan være sammen med andre og få støtte og vejledning de første år. Sådan er det i ihvertfald i Holbæk. Eller få noget sparring fra nogle der har prøvet det før“. 

Stort tillykke med jubilæet!

Del vores artikel

Go to Top